luni, 4 ianuarie 2010

CASA GENERAL GHEORGHE CANTACUZINO IN PERICOL !

Dragi prieteni,

Ne-am obisnuit parca sa primim vesti triste despre cladiri cu semnificatii deosebite istorice, arhitecturale sau spirituale, din zestrea istorica a Bucurestilor, ce cad sub lama buldozerelor, atunci cand nu se prabusesc singure, lasate sa se naruie sub povara anilor si intemperiilor.

Asa au disparut, in ultimii ani, din peisajul bucurestean, pe rand, Moara lui Asan, scoala Mantuleasa, policlinica Coltea… Si ne vine parca, sa ne intrebam, ce s-a schimbat dupa 1989 in acest domeniu, atata timp cat genocidul cultural al Capitalei noastre, inceput de Ceausescu, continua nestingherit, de data aceasta nu in numele unei ideologii, ci in numele goanei grobiene dupa profit cu orice pret. In ritmul acesta, in scurt timp, Bucurestiul va ramane un oras anost, lipsit de personalitate, de identitate, de memorie. Un oras lipsit de istorie. O adunatura hada si searbada de building-uri, iar noi, bucurestenii – o adunatura de indivizi lipsiti de trecut. Orfani. Bastarzi.

Astazi va anuntam intrarea in vizorul mafiei imobiliare a unei cladiri cu semnificatii istorice si artistice aparte. Este vorba de casa General Cantacuzino din strada Gutenberg nr. 3.

Imobilul a fost resedinta generalului Gheorghe Zizi Cantacuzino – supranumit “Granicerul”, print valah din nobila familie a cantacuzinilor, nepot de gradul 2 al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino (“Nababul”). Nascut in 1869, la Paris, ca fiu al lui I. G. Cantacuzino, absolva Scoala Militara din Craiova si Scoala de Infanterie Bucuresti. Este combatant in campania din 1913 si erou al primului razboi mondial, unde s-a distins prin vitejia cu care a reusit sa-si mobilizeze ostasii in lupta pentru apararea crampeiului de tara ce ramasese neocupat de dusmani. Ranit de un obuz, este decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul”. În 1917 a comandat brigada de graniceri de la Targu Ocna, pe care, dupa armistitiu, a dus-o la Iasi pentru a apara orasul de trupele bolsevice ruse. De fapt, de aici ii vine si porecla “Granicerul”. A fost deputat de Vâlcea din partea Partidului averescan (1920) şi de Tulcea din partea Partidului Conservator (1922 şi 1926). Din 1935 si pana la moarte, in 1937, a fost presedinte al Partidului “Totul pentru Tara”, alcatuit din fostii membri ai Partidului “Garda de Fier”, dizolvat in 1933. De altfel, intre 1932 si 1938, in resedinta sa a functionat sediul Miscarii Legionare.

Situata pe strada Gutenberg nr. 3, in imediata vecinatate a bisericii Sf. Ilie-Gorgani (monument istoric), cu una din fatade iesind in cheiul Dambovitei, casa Cantacuzino, alcatuita din demisol, parter si mansarda, prezinta trecatorului trasaturi arhitectonice baroce, specifice caselor boieresti din preajma lui 1850. Fatada, ornata cu sobrietate discreta prin ornamente si ancadramente, impresioneaza prin intrarea strajuita de o feronerie deopotriva monumentala si distinsa.

Una din incaperile de la parter pastreaza inca pe plafon o parte din ornamentele baroce de interior care in ultimii ani s-au degradat considerabil.

Balconul de pe fatada din Splaiul Independentei pastra o feronerie masiva, ale carei motive te duceau cu gandul la influenta unui ev mediu valah. Din pacate, ea a fost “furata” (sic!) in cursul anului trecut, disparind pur si simplu. Indiferent ca jaful s-a desfasurat ziua sau noaptea, el a presupus neindoielnic resurse umane, tehnice si de transport pe cat de vizibile, pe atat de zgomotoase. Comentariile sunt de prisos.

De altfel, in ultimii 5-6 ani, cladirea s-a aflat intr-o paragina totala, geamurile fiind sparte, acoperisul perforat, plafonul dintre parter si mansarda aproape prabusit, iar interiorul fiind folosit de vagabonzi ca dormitor si loc de satisfacere a tuturor necesitatilor fiziologice posibile, dupa cum se putea constata la fata locului.

Un incendiu compromisese cu atat mai mult o parte a parterului, dar si plafonul.

Amanuntele sunt fara sens. Concluzia ar fi, dupa parerea noastra, ca si in cazul acestui imobil s-a folosit aceeasi metoda consacrata de mafia imobiliara bucuresteana: lasarea cu buna stiinta in paragina, la mana jefuitorilor si a distrugatorilor, dar si fara protectie in fata intemperiilor meteorologice. Rezultatul este mereu acelasi: ajungerea cladirilor intr-o stare ce justifica, in opinia dezvoltatorilor, inutilitatea oricaror interventii in vederea reabilitarii lor.

Desigur, daca imobilul s-ar fi aflat pe lista monumentelor istorice, asa cum ar fi fost normal, demolarea sa ar fi fost imposibila. Sau cel putin mai putin posibila, caci doar traim in tara in care traim. Cert este ca, si in acest sens s-a facut enorm de putin de catre toti cei ce au incalzit fotoliul de ministru al culturii in ultimile doua decenii. S-au introdus pe listele de patrimoniu incredibil de putine imobile, atat in Bucuresti, cat si in tara, si aceasta in conditiile in care Ceausescu sistase mai bine de un deceniu inainte de 1989 acest proces, evident, pentru a nu-i impiedica lui planurile de distrugere in integrum a Capitalei.

Dar sa ne intoarcem pe strada Gutenberg nr. 3, acolo unde mai avem foarte putin timp pentru a vedea Casa General Gheorghe Cantacuzino “Granicerul”. Caci, dupa informatiile pe care le-am obtinut pana acum, se pare ca ar exista deja si ordinul de demolare a cladirii, pe langa anuntul deja postat: “de vanzare”.

Oricum, ceea ce intereseaza pe orice dezvoltator in acea zona centrala a Bucurestiului, este terenul. Restul, istoria, arhitectura, memoria identitara a orasului e treaba noastra, a bucurestenilor care inca mai iubim trecutul acestui oras, trecutul acestei tari. Noi suntem datori sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a opri dezastrul.

Casa General Cantacuzino de pe strada Gutenberg nr. 3 ne asteapta inca la locul ei. Pentru cat timp oare? Sa nu ne limitam la a trece prin fata ei ori a o fotografia pentru ultima data.

Haideti sa redam, impreuna, orasului nostru identitatea si demnitatea pe care le merita. Haideti sa salvam, impreuna, casa General Cantacuzino de pe strada Gutenberg nr. 3.

In numele

Asociatiei pentru Memorie Identitara

“CARPATII”,

Florin Dobrescu

Presedinte

Tel. 0722.749.249

e-mail: asoc.carpatii@gmail.com

www. carpatii2009.blogspot.com

Imagine de ansamblu.

Intrarea principala.

Frontonul. Stema cantacuzina a fost distrusa de comunisti.


Doua imagini cu fatada

dinspre Splaiul Independentei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu