miercuri, 16 februarie 2011

BACĂUL EROIC. "DIN CARPAŢI LA AIUD. Rezistenţa anticomunistă din ţinutul Bacăului"

http://www.youtube.com/watch?v=1XZIAuAgIFI
Astăzi Bacăul este un municipiu modern, plin de viaţă şi tinereţe, iar judeţul omonim reprezintă pivotul economic al Moldovei. Puţini cunosc însă că, între 1944 şi 1956, au existat aici tineri demni şi curajoşi, care au refuzat să se supună ocupaţiei sovietice şi regimului comunist. Aceşti oameni au luptat, inclusiv cu arma în mână, în munţi, rezistînd împotriva celor ce batjocoreau credinţa străbună şi supuneau neamul românesc unui proces de extincţie identitară.
Cei mai mulţi au fost ucişi în închisorile şi lagărele comuniste. Arhivele fostei Securităţi ascund poveşti cutremurătoare despre eroismul acelor tineri care au sacrificat totul pentru a împlini un testament românesc. Foarte puţini, trăiesc încă, uitaţi, împovăraţi de vârstă şi boli, în mijlocul unei societăţi care n-a ştiut să le arate gratitudinea morală.
Oare noi am făcut totul pentru aducerea la cunoştinţa publicului a acelei pagini incredibile şi dramatice de eroism? Această întrebare a născut ideea proiectului de faţă: un film documentar şi o carte despre rezistenţa naţională anticomunistă din zona Bacăului.
Pentru că cine nu-şi cunoaşte trecutul e condamnat să-l retrăiască...
Poate că pildele de vitejie ale Istoriei unui popor pot da, cândva, la cumpene de veac, altor generaţii, puterea de a spera, de a rezista şi de a o lua de la început.

Florin Dobrescu

Un film documentar, o carte şi o campanie de promovare a adevărului despre o pagină de istorie, demnitate şi jertfă românească, aproape necunoscută societăţii de azi.

http://bacau-eroic.blogspot.com/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu