duminică, 3 aprilie 2011

Demolările ilegale ale unor monumente istorice din centrul Capitalei - în atenţia Parlamentului European

Sursa: http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011040156615/Social/Demolarile-ilegale-ale-unor-monumente-istorice-din-centrul-Capitalei-in-atentia-Parlamentului-European.html


E-mail
Scris de Ramona Feraru, Curentul, 2.04.2011
Europarlamentarul Monica Macovei a decis să pună capăt demolărilor ilegale din centrul Capitalei şi să arate cu degetul spre cei care se fac vinovaţi de demolarea unor clădiri monument istoric. Deşi presa a relatat în mai multe rånduri despre aceste aspecte şi despre faptul că, deşi a fost sesizat în nenumărate rånduri, edilul Sorin Oprescu a închis ochii şi a demolat clădiri vechi de sute de ani, în toiul nopţii. Astfel, Monica Macovei, care a iniţiat, miercuri, la Parlamentul European o întålnire cu ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti, ce au condamnat demolările de pe axa Buzeşti-Berzei, a apreciat că aceasta este o chestiune de corupţie şi a spus că va sesiza autorităţile şi organele de cercetare din Romånia.
„Observ încă o dată, din păcate, că această chestiune a conflictului de interese şi a corupţiei revine, ea există oriunde, în sănătate, urbanism, activitatea primăriilor“, a spus europarlamentarul Monica Macovei, după prezentarea în cadrul dezbaterii a lui Şerban Sturdza - vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din Romånia -, transmite trimisul Medafax la Bruxelles.
Sturdza a vorbit despre practici ale autorităţilor Capitalei, spunånd despre acestea că „nu lucrează transparent şi nu lucrează cu bună credinţă“. Astfel, el a precizat că membri ai Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei îşi atribuie contracte de milioane de euro, fără ca aceasta să constituie un conflict de interese, deciziile în probleme declarate de interes public se iau în spatele uşilor închise, instituţia consultării publice este pur formală, studiile de fezabilitate sunt manipulate pentru a obţine rezultatul precomandat, iar oraşul este dominat de interese imobiliare transpartidice.
La råndul ei, Roxana Wring, preşedintele asociaţiei care a semnalat ilegalităţile, a vorbit în special despre cazul Buzeşti-Berzei, zonă în care au fost demolate mai multe imobile protejate şi monumente istorice care au fost declasate, în vederea construcţiei „diametralei nord-sud“.
„O zonă plină de istorie, de obiective importante a dispărut“, a spus aceasta, adăugånd că nu au existat studii sociale sau economice înaintea demarării acestui proiect.
Ea a subliniat, totodată, că au existat încălcări ale legii şi ale drepturilor omului, prin aceea că, în cazul unor monumente istorice, demolarea a început înainte ca acestea să fie declasate, au fost făcute exproprieri şi au fost evacuaţi oameni în mijlocul iernii, unii dintre oamenii expropriaţi au fost anunţaţi cu 72 de ore înainte, alţii peste noapte şi nu au fost respectate decizii judecătoreşti. „Poliţia a fost folosită pentru a submina legea“, a mai spus ea, adăugånd că reprezentanţii ONG-urilor nu erau lăsaţi să fotografieze imobilele ce urmau să fie demolate, cu multe piese de valoare înăuntru, în schimb vandalii puteau intra şi fura materiale. Wella a făcut referire şi la Hala Matache, monument istoric de categoria B, care a fost propus pentru declasare. Ea a făcut o paralelă cu o hală asemănătoare văzută în Bruxelles, care urma să fie parţial demolată în cadrul unui proiect, în urmă cu 40 de ani, şi transformată în intrare într-o parcare. Monica Macovei a spus că va sesiza în această problemă autorităţile romåne care avizează aceste proiecte - Primăria Capitalei, Ministerul Culturii -, precum şi organele de cercetare - Parchetul General -, dar şi autorităţile europene din domeniul dezvoltării regionale şi mediului şi se va încerca elaborarea unei declaraţii scrise în Parlamentul European.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu