





http://a-craciunescu.blogspot.com/2010/03/actualizare-de-update-la-casa-verde.html
Un proiect de lege al Ministerului Dezvoltarii, intrat in posesia Hotnews.ro, propune scoaterea a doua filtre stipulate in prezent de Legea Urbanismului, ceea ce ar afecta serios piata imobiliara din Capitala si ameninta monumentele istorice.
Cele doua filtre care ar disparea sunt Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Consiliul Interministerial va analiza si aproba Planurile Urbanistice Generale, Zonale din zonele entral ale oraselor, din zonele protejate si din zonele de protectie a monumentelor de categorie A.
PUZ-urile sunt date in prezent de directiile de specialitate din Ministerul Culturii, care consulta comisii de specialitate. Astfel ca interventiile care se vor face in jurul monumentelor istorice nu vor mai fi avizate de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.
O prevederea scandaloasa a acestui proiect propune ca, in cazul in care un proiect nu primeste niciun raspuns in termen de 30 de zile, sa se considere avizat.
"In cazul in care, in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei initiatorul documentatiei de urbanism sau imputernicitul sau nu primeste niciun raspuns din partea secretariatului Consiliului Interministerial, avizul se considera acordat tacit", potrivit proiectului citat de Hotnews.ro .
O prevedere care ar incuraja coruptia, pentru ca un functionar ar putea omite timp de 30 de zile sa dea un raspuns, si astfel proiecte devastatoare sa fie aprobate. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge o lege asemanatoare, Legea autorizarii tacite, exact din acest motiv.
Hotnews a cerut si parerea unor specialisti.
Arhitectul-sef al Capitalei Gheorghe Patrascu este de parere ca acordul tacit va incuraja coruptia si ca nu este de acord cu Comisia Interministeriala.
"Acest proiect a ajuns si la mine pentru a formula un punct de vedere. Comisia Interministeraila am desfiintat-o fiindca nu functiona. Sa vad eu doi ministri care semneaza avize in 30 de zile. Nu va functiona.
"Cat despre acordul tacit, cred ca incurajeza coruptia. In plus, nu este operativ fiindca trebuie confirmat in justitie. Ma rog, unii vor obtine si confirmarea in justitie. Referitor la trecerea Planurilor Urbanistice Zonale care nu sunt in centru, la sectoare, eu am cerut ca acestea sa fia avizate de Primaria Capitalei, si aprobate de Consiliile locale. Ca sa existe un control pentru tot orasul. Nicaieri in lume decizia pentru proiectele mari nu este luata de primariile de sector. Ati vazut ce s-a intamplat cu PUD-urile."
In ceea ce priveste PUD-urile (Proiect de Urbanism in Detaliu), Patrascu se refera la blocurile care au aparut peste monumente sau in zone protejate, desi sunt aprobate de Consiliile sectoarelor. Noua lege propune ca Planurile Urbanistice Zonale, care nu se afla in centrul Capitalei sau in zonele protejate, sa fie aprobate de Consiliile locale cu avizul Primariilor de sector.
Iata ce crede Peter Dere, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania, despre proiectului "ministresei":
"Zonele Protejate se numesc asa deoarece contin valori culturale de importanta nationala sau locala, definitorii pentru istorie, peisaj, arta. Dupa 1990 ele au fost subevaluate prin diverse procedee pentru a permite specularea terenului de catre industria imobiliara (birouri, mall-uri, locuinte colective etc.) Tendinta a fost sustinuta intens de Consiliile locale si Primarii, fara ca vreun minister al constructiilor, amenajarii teritoriale sau dezvoltarii regionale sa fi reactionat in vreun fel. Poate da cineva un exemplu, unul singur?! Mai mult, nici un asemenea minister nu a creat conditiile pentru ca macar altii (de pilda societatea civila) sa apere valorile culturale din Zonele Protejate.
"Cu o randunica nu se face primavara: bunele intentii ale actualei ministrese a MTDR vor fi imediat invalidate de urmasul sau. Buna credinta si preocuparea personala referitoare la Monumente, Ansambluri si Zone Protejate ar trebui integrate unei structuri cu o filozofie adecvata, aceasta fiind numai un minister al bunurilor culturale. In consecinta, alternativa la proiectul de act normativ si la comisia interministeriala este transferul secretariatului acesteia ca birou al MCPN."
Tot în această perioadă este arestat şi condamnat de autorităţile antonesciene pentru activitate în FDC. Trece, ca deţinut politic, prin inchisorile Galaţi, Jilava şi Văcăreşti. Judecat de patru ori pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară, este achitat de fiecare dată.
După război este şomer, fiind hăituit pentru credinţa sa politică. Joacă la Teatrul Poporului sub numele de Erman Valahu. Aici primeşte Meritul Cultural clasa I, la care este nevoit să renunţe pentru a nu se deconspira.
Este arestat şi condamnat de regimul comunist. O şansă unică face să scape de condamnare, graţie talentului înnăscut.
Începe cariera cinematografica cu pelicula « Desfăşurarea », în 19... Urmează o carieră de excepţie, Ernest Maftei însumând în palmaresul sau multe filme. Va deveni unul dintre monştrii sacri ai filmului românesc şi unul dintre cei mai populari actori români.
Alături de Colea Răutu şi alţi actori, înfiinţează Uniunea Cineaştilor din România.
În noaptea de 21 decembrie 1989 participă, alături de tineretul român, la manifestaţia anticomunistă de la Piaţa Universităţii. Avea să lase familiei un bilet cu următoarele versuri, pentru cazul în care nu s-ar mai fi întors: „În lutul greu din care am plecat / Am frământat simţire. / Din ură am clădit iubire. / Între seninul din Înalt / Şi jalnicul de jos / Mereu m-am întors / În lutul greu din care am plecat. / N-am fost învins, dar nici n-am câştigat. / Mi-e barba alba, încâlcită, roasă. / Părinte, o să vin curând acasă”. În acea noapte, la baricada de la Intercontinental, reuşeşte să ia doua pistoale mitralieră dintr-un TAB. Cu acestea va pătrunde a doua zi în C.C. al P.C.R., dupa fuga lui Ceauşescu.
Prima perioadă a regimului neocomunist al lui Iliescu va însemna pentru Badia persecuţii mai mari decât în perioada lui Ceauşescu. Ernest Maftei va fi o permanenţă a manifestaţiilor de stradă inâiţiate de forţe începând cu ianuarie 1990. Va fi de asemenea, unul din reperele Pieţei Universităţii, îndemnând tineretul să lupte împotriva comuniştilor care îşi consolidau puterea.
Venirea minerilor în Bucureşti, la instigaţiile lui Iliescu, a însemnat teroare şi moarte răspândită pe străzile capitalei. În ziua de 14 iunie 1990, a fost ridicat de acasă de cinci indivizi deghizati în mineri, bătut şi aruncat pe malul Dâmboviţei, unde a zăcut inconştient circa şapte ore. A fost salvat de un cetăţean care l-a recunoscut şi l-a transportat la urgenţă.
Soţia sa avea să decedeze, în urma unui infarct, din cauza acestor persecuţii.
În septembrie 1993, în timpul puciului de la Moscova, la radio Deutche Welle a fost nominalizat al cincilea pe o presupusa lista a celor mai periculoşi anticomunişti, făcută de autorităţile de la Bucureşti. Rămâne memorabil răspunsul lui Ernest Maftei: „Hai că-s porci ! Tocmai pe locul cinci şi nu pe primul?”Actor cu o popularitate uriaşă, Ernest Maftei s-a bucurat de premii şi distincţii naţionale, ca şi de simpatia publicului românesc. A primit Premiul UCIN la împlinirea a 50 de ani de cinematografie, iar din partea Consiliului Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, "Diploma de recunostinţă", pentru contribuţia la dezvoltarea artei şi culturii naţionale.
A colaborat la realizarea emisiunii cu caracter agricol « Ferma » pe TVR 2.
A rămas ca un exemplu de demnitate. Astfel, a refuzat oferta de a juca într-o telenovelă românească, în ciuda onorariului impresionant (300 euro pe zi), considerând-o o producţie mediocră. De asemenea, a refuzat premiul « Cel mai bun român » pe 2005, pentru că între cei nominalizaţi se numărau personaje sumbre ale politicii ultimilor 16 ani şi pseudovedete ale emisiunilor TV de nivel submediocru.
A activat, în spiritul principiilor sale anticomuniste, în mai multe organizaţii, între care Fundaţia "Bunavestire", Partidul "Pentru Patrie" ş.a..
În anul 1948, odată cu plecarea regelui Mihai din România, câţiva oameni, strict cei aflaţi în serviciul regelui, au putut sa îl însoţească în exil. Dimitrie şi Vladimir Ghika au fost printre puţinii care au putut să îşi aleagă soarta. Dimitrie şi soţia sa, Elisabeta Ghika, doamna de onoare a reginei Elena, au ales să plece în exil, în Elveţia. Monseniorul Vladimir Ghika a refuzat să părăsească ţara. A fost arestat în 1952, condamnat de regimul comunist la trei ani de temniţă grea, pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. A murit
Timp de cinci ani, între 1948-1952, Vladimir Ghika a trimis fratelui sau, Dimitrie, refugiat în Elveţia, peste 15 scrisori care alcătuiesc o cronică emoţionantă şi unică a perioadei staliniste în România.
Regia: Ana Boariu (Anca Berlogea)
Director imagine: Silviu Stavilã
Cu actorul Dan Condurache în rolul monseniorului Vladimir Ghika
Consultant: Emanuel Cosmovici
www.arcb.ro