luni, 1 martie 2010

Filmul „Scrisori către fratele meu în exil. Epoca stalinistă în România”

Filmul documentar „Scrisori către fratele meu în exil. Epoca stalinistă în România” vorbeşte despre instalarea regimului comunist în România şi încercarea statului totalitar de a desfiinţa Biserica catolică, în perioada stalinistă, prin intermediul scrisorilor inedite ale Monseniorului Vladimir Ghika, adresate fratelui său Dimitrie, în Elveţia. Nepoţi ai ultimului domnitor al Moldovei, fraţii Ghika sunt personalităţi importante ale mediului diplomatic şi religios din prima jumătate a secolului al XX-lea. Amândoi au traversat două războaie mondiale, dar nu şi-au imaginat că adevăratul dezastru de-abia urma să vină.

În anul 1948, odată cu plecarea regelui Mihai din România, câţiva oameni, strict cei aflaţi în serviciul regelui, au putut sa îl însoţească în exil. Dimitrie şi Vladimir Ghika au fost printre puţinii care au putut să îşi aleagă soarta. Dimitrie şi soţia sa, Elisabeta Ghika, doamna de onoare a reginei Elena, au ales să plece în exil, în Elveţia. Monseniorul Vladimir Ghika a refuzat să părăsească ţara. A fost arestat în 1952, condamnat de regimul comunist la trei ani de temniţă grea, pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. A murit la Jilava, la 16 mai 1954, la vârsta de 80 de ani.

Timp de cinci ani, între 1948-1952, Vladimir Ghika a trimis fratelui sau, Dimitrie, refugiat în Elveţia, peste 15 scrisori care alcătuiesc o cronică emoţionantă şi unică a perioadei staliniste în România.

Regia: Ana Boariu (Anca Berlogea)
Director imagine: Silviu Stavilã
Cu actorul Dan Condurache în rolul monseniorului Vladimir Ghika
Consultant: Emanuel Cosmovici

www.arcb.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu