luni, 19 iulie 2010

PRIETENII CASEI CANTACUZINO-GRANICERUL. "Ne vedem in Gutenberg 3!"

Sub chemarea generica "Ne vedem in Gutenberg 3!", Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii" initiaza un proiect cultural de recuperare a memoriei legate de fosta resedinta a printului Zizi Cantacuzino-Granicerul, supusa chiar in aceste momente unui intens si rapid proces de distrugere, pe care noi il consideram ilegal. In fiecare minut se prabuseste, sub loviturile tarnacoapelor, cate o bucata de zid din ceea, ce pana deunazi, a reprezentat unul din obiectivele inedite, sub aspect istoric si memorial, din capitala Romaniei.
"Prietenii Casei Cantacuzino-Granicerul" se doreste un proiect cultural deschis tuturor celor ce iubesc Bucurestiul, cu trecutul sau istoric si memoria sa identitara, reflectata in din ce in ce mai putine vestigii reprezentative. Un proiect menit sa recupereze istoria acestui loc bucurestean, atat de barbar si - consideram noi - abuziv sters de pe fata pamantului. O initiativa deschisa celor ce doresc perpetuarea memoriei noastre, dincolo de rigiditatea cliseelor si tabu-urilor cu caracter ideologic, reminiscente bolnave ale unor ideologii totalitare.
Initiativa de fata a fost generata de concluziile la care am ajuns, dupa mai bine de 6 luni de lupta pentru salvarea acestui imobil valoros al Capitalei. Concluzii care, sintetic, ar putea fi enuntate astfel:
1. Intreaga procedura de clasare a casei Cantacuzino-Granicerul - de la Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Bucuresti si pana la Ministerul Culturii - a fost grevata de practici neprocedurale, decizii ciudate, chiar contradictorii, sau tergiversari din motive literalmente stupide.
2. Institutiile abilitate prin Lege sa intervina in cazul unor abuzuri - ne referim in primul rand la Inspectoratul de Stat in Constructii dar si Politia - au actionat uneori inconsecvent, iar alteori ineficient, ceea ce a favorizat graba demolatorilor de a castiga timp in distrugerea a cat mai mult din trupul cladirii.
3. Insa ceea ce pare a fi mai grav in opinia noastra, este imixtiunea unor factori de natura politica atat in procedura de clasare a imobilului, cat si in modul de a rectiona al autoritatilor statului. Fapt deosebit de grav, ce se poate constitui intr-un precedent periculos, ce ar putea genera un adevarat "razboi civil" al demolarilor pe criterii politico-ideologice.
Avem deci suficiente elemente pentru a fi convinsi ca, dincolo de ratiunile strict economice ale unor dezvoltatori, a fost prezenta in tot acest interval de timp, intentia anumitor cercuri, ca resedinta printului Zizi Cantacuzino sa dispara, odata cu memoria fostului proprietar si cu semnificatiile istorice ale ansamblului respectiv. Faptul ca, prin vointa printului Cantacuzino, intre 1932 si 1938, in acea cladire a functionat sediul central al Miscarii Legionare, traiectoria unor personalitati precum Corneliu Zelea Codreanu, Ion Mota, Alecu Cantacuzino, Gheorghe Clime, Vasile Cristescu ori Radu Gyr fiind strans legata de acel imobil, se pare ca i-au determinat ireversibil soarta.
Mentalitati rigide, tributare unor clisee ideologice depasite intr-o societate desprinsa de 2 decenii de trecutul totalitar comunist, tareaza in continuare, la diferite niveluri, sistemul institutiilor oficiale, luind decizii si actionind conform deformatiilor gandirii lor osificate.

Consideram ca proiectul de fata este o necesitate. Atunci cand lacomia, mana-n mana cu coruptia si intoleranta ideologica, sterg de pe fata pamantului o cladire cu asemenea incarcatura istorica, societatea civila este datoare sa riposteze, prin mijloace specifice, cu aceeasi intensitate, macar la nivelul constiintei cetatenilor.

La distrugerea deliberata si rau-intentionata a casei Cantacuzino-Granicerul, noi ripostam printr-o suita de actiuni ce sunt menite sa restituie publicului atat memoria imobilului respectiv, cat si a generalului Zizi Cantacuzino, precum si evocarea unui episod supus inca disputelor si controverselor , dar imposibil de sters din istoria Romaniei.
Nu in ultimul rand, initiativa de fata doreste sa se constituie intr-o veritabila atitudine civica impotriva coruptiei, incompetentei si ilegalitatii ce macina sistemul institutiilor abilitate prin Lege cu identificarea, conservarea si protejarea patrimoniului cultural national. Genericul "ne vedem in Gutenberg 3!" vrea sa fie o chemare simbolica de intalnire a tuturor celor interesati de patrimoniul istoric construit, caci consideram ca Gutenberg 3 este cazul in care incompetenta, coruptia si ilegalitatea au actionat cel mai vizibil in distrugerea unui obiectiv istoric. Faptul ar putea constitui un inceput in identificarea si eliminarea din structurile oficiale a acelor zone de interese care actioneaza contrar protejarii patrimoniului. Iata o provocare adresata intregii societati civile !

In cadrul acestui proiect, Asociatia "Carpatii" se margineste deocamdata la urmatoarele actiuni:


1. Continuarea, inclusiv in Justitie, a demersurilor in vederea identificarii si pedepsirii, conform Legii, a celor vinovati de infractiuni sau de incalcarea procedurilor in timpul procesului de clasare si respectiv de demolare a casei Cantacuzino-Granicerul.

2. Initierea de masuri reparatorii fata de memoria generalului Zizi Cantacuzino-Granicerul, astfel:

- pentru inceput, demersuri pentru atribuirea numelui sau actualei strazi Gutenberg;
- amplasarea unei placi memoriale pe locul resedintei princiare;
- in plan mai indepartat, amplasarea unui bust al printului Zizi Cantacuzino in scuarul de la intersectia strazii Gutenberg cu str. Silfidelor.

3. Realizarea si editarea unei brosuri dedicate imobilului si personalitatii printului.

4. Organizarea unei expozitii cuprinzind resturi din ornamentele cladirii, lemnaria interioara, documente si fotografii referitoare atat la imobil, cat si la printul Zizi Cantacuzino.


5. Alte activitati culturale destinate perpetuarii memoriei locului respectiv.

Cei care doresc sa se implice activ, o pot face contactindu-ne. De asemenea, sunt bine primite orice propuneri de actiuni, desigur in limita posibilitatilor materiale ale Asociatiei.


Orice poate fi prieten al Casei Cantacuzino-Granicerul !

Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii"
Presedinte
Florin Dobrescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu