duminică, 2 ianuarie 2011

SOCIETATEA CIVILĂ ÎL EVACUEAZĂ PE OPRESCU DE LA PRIMĂRIE

http://regenerationromania.wordpress.com/2010/12/17/sorin-oprescu-%E2%80%93-proclamat-independent-fata-de-legile-tarii-si-de-functia-de-primar-al-bucurestiului/

Sorin Oprescu – proclamat independent faţă de legile ţării şi de funcţia de Primar al Bucureştiului

17 12 2010

ONG-urile protestează împotriva proiectului Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, de construire a tronsonului Buzeşti – Berzei – Vasile Pârvan şi îi cer demisia.

Numeroase organizaţii civice şi cetăţeni ai Bucureştiului au protestat astăzi, în faţa Primăriei Generale a Bucureştiului împotriva proiectului de realizare a şoselei Buzeşti – Berzei – Vasile Pârvan. Principalul promotor al şoselei care mutilează o zonă centrală a Bucureştiului de o importanţă istorică şi urbanistică inestimabilă a fost găsit vinovat de încălcarea gravă a statutului de protecţie a monumentelor istorice, violarea drepturilor cetăţenilor expropriaţi precum şi de prejudicii grave aduse mediului şi sănătăţii oamenilor prin accenturarea problemelor de mediu ale oraşului. Protestatarii au somat Primarul Capitalei să elibereze în 72 de ore funcţia pe care o deţine în mob abuziv la conducerea Capitalei şi au solicitat Consiliului General abandonarea de urgenţă a proiectului de construire a şoselei.

Lucrarea de mare anvergură dublează Diametrala N-S a Bucureştiului pe o porţiune de 3 kilometri în zona Buzeşti – Berzei – Vasile Pârvan. Aceasta este prima etapă a proiectului de lărgire a Diametralei între străzile Buzeşti – Berzei – Vasile Pârvan – B.P. Haşdeu – Uranus – Calea Rahovei al cărei buget este de 330 de milioane de euro din fonduri de stat.

În iunie 2010, proiectul a fost declarat de utilitate publică pentru municipiul Bucureşti, considerându-se că ar duce la o fluidizare a traficului în zonă. Pentru a face loc şoselei propuse, Primăria a iniţiat exproprierea şi demolarea a peste 80 de clădiri, mare parte dintre ele situate în zone protejate şi în zone de protecţie ale monumentelor istorice, iar alte 14 fiind clasificate ca monumente istorice. Tronsonul afectează în total nu mai puţin de 8 zone protejate dintre cele 98 ale Bucureştiului. Proiectul nu a trecut prin nicio procedură de consultare cu publicul afectat sau interesat, nu este reglementat printr-un plan de urbanism legal aprobat şi nu deţine un acord de mediu sau avizele legale ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru demolarea clădirilor monument istoric.

În luna decembrie a acestui an, familiile expropriate au primit din partea Primăriei somaţii de evacuare a imobilelor în 72 de ore, iar lucrările de demolare a două clădiri care beneficiază de statutul de protecţie a monumentelor istorice au fost realizate în timpul nopţii din dispoziţii ale Primarului General Sorin Oprescu.

Protestarii, activiştii şi familiile expropriate şi evacuate din zona de impact a proiectului l-au întâmpinat azi în faţa Primăriei Generale a Bucureştiului pe Primarul Sorin Oprescu cu bannere pe care se puteau citi mesajele „Oprescu mutilează Bucureştiul!”, „Oprescu = Infractor, Oprescu = Dictator, Oprescu=Ceauşescu”, „Oprescu aruncă oamenii în [auto]stradă!”, „Oprescu, independent de justiţie”.

De asemenea, Oprescu a fost aşteptat cu un buldozer pe care se putea citi „Maşina lui Oprescu” şi i-a fost înmânată o somaţie de eliberare în 72 de ore a funcţiei pe care o deţine în mod abuziv în fruntea oraşului.

Acţiunea a fost susţinută de organizaţiile neguvernamentale: Asociaţia Salvaţi Bucurestiul, Re.Generation, Pro-Domo, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Salvaţi Dunărea şi Delta, Agenţia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, Ecopolis, Ecocivica, EcoAssist, Viitor Plus, Komunitas, Miliţia Spirituală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu