vineri, 5 martie 2010

MONUMENTELE ISTORICE BUCURESTENE AMENINTATE DE UN NOU PROIECT DE LEGE


Vom mai avea monumente istorice in Bucuresti? Udrea vrea schimbari la Legea Urbanismului


Un proiect de lege al Ministerului Dezvoltarii, intrat in posesia Hotnews.ro, propune scoaterea a doua filtre stipulate in prezent de Legea Urbanismului, ceea ce ar afecta serios piata imobiliara din Capitala si ameninta monumentele istorice.

Cele doua filtre care ar disparea sunt Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

In locul lor, se va infiinta un Consiliu Interministerial pentru urbanism, zone protejate construite si zone de protectie a monumentelor istorice. Acesta va fi format din zece membri, 5 de la Ministerul Dezvoltarii si 5 de la Ministerul Culturii.

Consiliul Interministerial va analiza si aproba Planurile Urbanistice Generale, Zonale din zonele entral ale oraselor, din zonele protejate si din zonele de protectie a monumentelor de categorie A.

PUZ-urile sunt date in prezent de directiile de specialitate din Ministerul Culturii, care consulta comisii de specialitate. Astfel ca interventiile care se vor face in jurul monumentelor istorice nu vor mai fi avizate de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

O prevederea scandaloasa a acestui proiect propune ca, in cazul in care un proiect nu primeste niciun raspuns in termen de 30 de zile, sa se considere avizat.

"In cazul in care, in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei initiatorul documentatiei de urbanism sau imputernicitul sau nu primeste niciun raspuns din partea secretariatului Consiliului Interministerial, avizul se considera acordat tacit", potrivit proiectului citat de Hotnews.ro .

O prevedere care ar incuraja coruptia, pentru ca un functionar ar putea omite timp de 30 de zile sa dea un raspuns, si astfel proiecte devastatoare sa fie aprobate. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge o lege asemanatoare, Legea autorizarii tacite, exact din acest motiv.

Hotnews a cerut si parerea unor specialisti.

Arhitectul-sef al Capitalei Gheorghe Patrascu este de parere ca acordul tacit va incuraja coruptia si ca nu este de acord cu Comisia Interministeriala.

"Acest proiect a ajuns si la mine pentru a formula un punct de vedere. Comisia Interministeraila am desfiintat-o fiindca nu functiona. Sa vad eu doi ministri care semneaza avize in 30 de zile. Nu va functiona.

"Cat despre acordul tacit, cred ca incurajeza coruptia. In plus, nu este operativ fiindca trebuie confirmat in justitie. Ma rog, unii vor obtine si confirmarea in justitie. Referitor la trecerea Planurilor Urbanistice Zonale care nu sunt in centru, la sectoare, eu am cerut ca acestea sa fia avizate de Primaria Capitalei, si aprobate de Consiliile locale. Ca sa existe un control pentru tot orasul. Nicaieri in lume decizia pentru proiectele mari nu este luata de primariile de sector. Ati vazut ce s-a intamplat cu PUD-urile."

In ceea ce priveste PUD-urile (Proiect de Urbanism in Detaliu), Patrascu se refera la blocurile care au aparut peste monumente sau in zone protejate, desi sunt aprobate de Consiliile sectoarelor. Noua lege propune ca Planurile Urbanistice Zonale, care nu se afla in centrul Capitalei sau in zonele protejate, sa fie aprobate de Consiliile locale cu avizul Primariilor de sector.

Iata ce crede Peter Dere, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania, despre proiectului "ministresei":

"Zonele Protejate se numesc asa deoarece contin valori culturale de importanta nationala sau locala, definitorii pentru istorie, peisaj, arta. Dupa 1990 ele au fost subevaluate prin diverse procedee pentru a permite specularea terenului de catre industria imobiliara (birouri, mall-uri, locuinte colective etc.) Tendinta a fost sustinuta intens de Consiliile locale si Primarii, fara ca vreun minister al constructiilor, amenajarii teritoriale sau dezvoltarii regionale sa fi reactionat in vreun fel. Poate da cineva un exemplu, unul singur?! Mai mult, nici un asemenea minister nu a creat conditiile pentru ca macar altii (de pilda societatea civila) sa apere valorile culturale din Zonele Protejate.

"Cu o randunica nu se face primavara: bunele intentii ale actualei ministrese a MTDR vor fi imediat invalidate de urmasul sau. Buna credinta si preocuparea personala referitoare la Monumente, Ansambluri si Zone Protejate ar trebui integrate unei structuri cu o filozofie adecvata, aceasta fiind numai un minister al bunurilor culturale. In consecinta, alternativa la proiectul de act normativ si la comisia interministeriala este transferul secretariatului acesteia ca birou al MCPN."

Sursa: ROL.ro

Un comentariu:

  1. Ar fi tragica acea aprobare tacita. Si grav este ca la Ministerul Culturii s-a facut o directie de patrimoniu care cuprinde de-a valma monumentele, muzeele, arheologia si patrimoniul imaterial ...
    Jalnic ...

    RăspundețiȘtergere