20 de organizatii neguvernamentale lanseaza joi, 3 iunie, intr-o conferinta de presa, doua scrisori deschise adresate ministrului Kelemen Hunor si presedintelui Traian Basescu, prin care solicita demiteri la conducerea Directiei de Cultura Bucuresti. Conferinta de presa are loc pe 3 iunie de la ora 12, la Agentia de Monitorizare a Presei din Calea Plevnei 98, bloc 10C. In scrisoarea catre ministrul Kelemen Hunor se prezinta motivele pentru care directorul Nicolae Stan si consilierul Stefan Damian trebuie demis, respectiv concediat. In scrisoarea catre presedintele Basescu, organizatiile apreciaza ca in cadrul Directiei de Cultura Bucuresti s-a creat o structura de interese cu sustinere politica mai mare decat a ministrului insusi, fapt care i-a impiedicat pe ministrii Paleologu si Kelemen sa ia masurile dispuse de un raport de evaluare al Corpului de control al ministrului. Organizatiile cer sprijinul presedintelui in a distruge aceasta retea de interese.
In urma Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu, care mentiona numeroase distrugeri ale patrimoniului construit in Bucuresti, imputabile Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti, ministrul Theodor Paleologu a solicitat un raport de evaluare a activitatii directiei. Controlul a gasit numeroase incalcari ale legii in mai multe sectoare de activitate, intre care patrimoniul imobil si patrimoniul mobil, toate imputabile directorului Stefan Damian. Concluziile raportului sunt intarite de decizii recente ale instantelor, care au anulat avize emise de Directie. Acest raport nu a fost urmat de masuri.
Pe 27 si 28 mai 2010, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bucuresti, domnul Nicolae Stan, a refuzat sa dea curs unei solicitari primite de la Directia Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii. In urma acestui refuz, un imobil pe care Comisia Nationala a Monumentelor Istorice l-a propus pentru clasare a suferit distrugeri irecuperabile.
In cadrul conferintei, vor fi prezentate 2 scrisori deschise ce vor fi trimise in atentia Presedintelui Romaniei si Ministrului Culturii. Joi vor fi detaliate cazurile pe care organizatiile semnatare le considera grave abuzuri ale Directiei de Cultura, cu efecte ireversibile asupra patrimoniului cultural din Bucuresti. Pe fondul actualelor tensiuni sociale, consideram cu atat mai necesara vigilenta in sectorul protectiei monumentelor culturale, astfel incat acestea sa nu devina victime ale unor decizii pripite si ascunse de agenda publica.
Un alt caz de abuz si indiferenta la adresa cladirilor de Patrimoniu ale Bucurestiului
Cladirea "Granicerul" din str. Gutenberg
In urma cu cateva zile, dar si pe parcursul anului in curs sau al anului trecut, mai multe asociatii civice care si-au propus sa apere cladirile d epatrimoniu din Bucuresti, intrate in tavalugul mafiilor din constructii, au sesizat opinia publica de numeroasele abuzuri din institutiile publice care autorizeaza, parca legate la ochi, ca sa nu spunem altfel, proceduri de demolare a unor cladiri clasate in Patrimoniul National.
Asa este si cazul cladirii "Granicerul" din str. Gutenberg nr. 3 care a fost avariata ireversibil, desi avea ordin de incetare a demolarii.
Iata si comunicatul de presa al Asociatiei pentru Memorie Identitara "Carpatii":
„In noaptea de vineri 28 spre sambata 29 mai a.c., pana la orele 02,00, o echipa de indivizi au distrus cu baroasele si alte unelte dure toate elementele decorative si artistice de pe fatadele cladirii din str. Gutenberg nr. 3, fosta resedinta a printului Gheorghe Cantacuzinio - "Granicerul".
Printr-o adresa, cu nr. 1396/28.05.2010, in care se arata ca imobilul respectiv se afla in procedura de clasare in Lista Monumentelor Istorice, Ministerul Culturii si Patrimoniului National solicita Prefectului Capitalei sa dispuna suspendarea autorizatiei de desfiintare a cladirii si sistarea lucrarilor de demolare. In ziua de vineri 28 mai a.c., presedintele Asociatiei pentru memorie Identitara "Carpatii", Florin Dobrescu, impreuna cu d-na Doina Vella, vicepresedinte al Asociatiei ProDoMo, au avut o intalnire cu Prefectul Capitalei, dl. Mihai Cristian Atanasoaiei, care a manifestat o solicitudine deosebita in vederea realizarii demersurilor legale necesare salvarii imobilului. In acest sens, Inspectoratul de Stat in Constructii a intreprins sambata 29 mai ora 8,oo, demersurile legale in vederea sistarii oricaror lucrari de demolare a imobilului care are statut protejat conform Legii nr. 422 / 18.07.2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Cu toate acestea, in ciuda solicitarii Ministerului Culturii, a dispozitiilor Prefectului Capitalei si Inspectoratului de Stat in Constructii, in noaptea de vineri spre sambata echipa de demolatori a lucrat continuu, instalind schele si distrugind elementele decorative ale fatadelor cladirii (frontonul din str. Gutenberg, feroneria de fonta forjata deosebit de valoroasa de la aceeasi intrare, stucaturi, capitelurile coloanelor, ancadramentele ferestrelor etc.). Mai mult, demolatorii au sustras de la fata locului valoroasele feronerii, usile din fonta forjata si balustradele scarii de marmura din vestibul - fapte care agraveaza infractiunea de distrugere, cata vreme obiectele apartineau unei cladiri protejate.
Actiunea de distrugere deliberata a acestor elemente decorative, care contribuiau la valoarea de patrimoniu a cladirii, s-a desfasurat intr-un vacarm infernal, ceea ce a determinat un echipaj al Politiei sa intervina.
Pe tot timpul zilelor de sambata 29 mai si duminica 30 mai, precum si noaptea, voluntarii Asociatiei "Carpatii" au desfasurat o supraveghere atenta a imobilului.
S-au constatat 3 incercari de revenire la locul dezastrului a membrilor echipei de distrugatori, sambata la ora 17,oo, duminica la ora 7,oo si respectiv la ora 16,oo.
Duminica la ora 12,oo, indivizii respectivi au reinceput distrugerile in mod salbatic, voluntarii Asociatiei "Carpatii" care supravegheau cladirea alertind Politia. Reprezentantii Politiei au incercat sa-i evacueze din incinta imobilului pe distrugatori si, in urma refuzului acestora precum si in urma insultelor si amenintarilor proferate de unul din ei presedintelui Asociatiei "Carpatii", oamenii legii au procedat la ridicarea cu forta a demolatroilor si transportarea lor la Sectia 17 Politie. De altfel, presedintele Asociatiei "Carpatii" sesizase Politia si in seara precedenta, cu ocazia incercarii distrugatorilor de a reveni la adresa.
In aceste conditii, aducem la cunostinta mass-mediei si autoritatilor competente, faptul ca in acest week-end s-au petrecut in strada Gutenberg nr. 3 fapte grave, pe care noi le consideram agresiuni deliberate asupra unei cladiri cu statut protejat conform Legii 422/18.07.2001 a monumentelor istorice, indivizii respectivi sfidind efectiv deciziile unor autoritati oficiale, si aceasta la circa 30 de metri distanta de sediul prefecturii Capitalei.
De asemenea, consideram ca deosebit de grave amenintarile proferate la adresa noastra de reprezentantii distrugatorilor, acest gen de fapte putind constitui precedente nefaste pentru incurajarea altor si altor agresiuni la adresa monumentelor de patrimoniu national, dar si la adresa oamenilor care, in mod voluntar si dezinteresat, desfasoara activitati de aparare a acestui patrimoniu.
In aceasta situatie, Asociatia pentru Memorie Identitara "Carpatii" va adresa Prefecturii Capitalei, Primariei Capitalei, Primariei Sectorului 5, Politiei Patrimoniului National, Inspectoratului de Stat in Constructii, Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Bucuresti, adrese prin care va solicita intervenita forurilor de resort pentru protejarii de noi agresiuni a imobilului din str. Gutenberg 3, cu atat mai mult cu cat avem indicii ca se urmareste in orice moment reluarea distrugerilor". |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu