vineri, 27 mai 2011

CONDAMNĂM CENZURA DIN INSTITUŢIILE PUBLICE BUCUREŞTENE !

C O M U N I C A T DE P R E S Ă

Întreaga societate românească a fost indignată de recenta tentativă de cenzură aplicată de directoarea Universităţii Populare Dalles din Bucureşti, piesei de teatru “Blonda, chiorul şi piticul”. Rezolvarea incidentului într-o manieră de destindere, oferită chiar de instituţia prezidenţială, a creat falsa impresie că cenzura nu există în România şi că libertatea de expresie este deplină.

În numele Editurii Sânziana, pe care am înfiinţat-o şi o conduc, doresc să aduc la cunoştinţa opiniei publice şi mass-mediei româneşti că incidentul de la Sala Dalles nu este unul izolat. Cenzura sau – în unele cazuri – autocenzura se manifestă incisiv, iar îngrădirea libertăţii de expresie este o practică permanentă în instituţiile publice de cultură ale capitalei. Cel puţin aşa se întâmplă atunci când este vorba de accesul cărţilor publicate de editura Sânziana.

Considerăm necesar să facem cunoscută societăţii româneşti situaţia inacceptabilă într-un stat de drept, aceea prin care, din martie 2009 încoace, cărţilor editate de noi – lucrări cu caracter de restituire către publicul larg românesc a unor publicaţii interzise timp de 45 de ani de totalitarismul comunist – le este interzisă lansarea în cadrul sălilor de conferinţă bucureştene.

Cărţi precum “Menirea naţionalismului” publicată de Horia Sima în limba franceză, la Paris, în 1949, “Un an lângă Căpitan”, avîndu-l ca autor pe fostul deţinut politic Ilie Tudor – nimeni altul decât tatăl artistului Tudor Gheorghe, “Ion Gavrilă Ogoranu - o viaţă, un destin, o luptă…” şi altele, lucrări ce restabilesc adevărul istoric în legătură cu rezistenţa anticomunistă ori cu activitatea exilului românesc, nu au putut fi lansate ori prezentate în sălile instituţiilor publice bucureştene, sub pretextul invocat – întotdeauna verbal – de directorii acestor instituţii, acela că există dispoziţii ferme ale Primăriei Bucureşti ca acest gen de lucrări să fie boicotate. Mai mult, ni s-a făcut cunoscut – tot pe cale verbală şi niciodată în scris – că în cele câteva rânduri în care am reuşit, înainte de martie 2009, să lansăm astfel de cărţi, ar fi existat intervenţii din partea unor anumite instituţii nonguvernamentale cu preocupări în domeniul Holocaustului, ba chiar şi din partea ambasadorului unui anumit stat, faţă de Primăria Capitalei, în vederea obţinerii interdicţiei accesului acestui gen de cărţi în sălile publice subordinate autorităţii locale bucureştene. Şi aceasta în condiţiile în care, cărţile respective au fost editate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ele nepromovînd nici un fel de idei cu caracter antisemit, rasist ori xenofob, faţă de care Editura noastră s-a delimitat întotdeauna.

În aceste condiţii, după mai bine de doi ani de cenzură şi obstrucţionare a libertăţii de exprimare, Editura Sânziana anunţă hotătârea de a începe demersurile oficiale, conform Legii, în vederea încetării acestei stări de fapt care pune sub semnul întrebării caracterul democratic al sistemului actual, şi care se află în grav conflict cu principiile drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

De asemenea, anunţăm pe această cale, hotărârea noastră ca, în cazul continuării obstrucţiilor din partea instituţiilor subordonate Primăriei, să desfăşurăm lansările de carte ale Editurii Sânziana în stradă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Dacă instituţiile statului român înţeleg să-şi închidă uşile pentru cei care au luptat în Rezistenţa Naţională Anticomunistă, atunci Rezistenţa Naţională va coborî în stradă, pentru a continua să-şi facă datoria: aceea de a face cunoscut societăţii româneşti Adevărul. Singurul care o poate face liberă.

Florin Dobrescu

Directorul Editurii Sânziana,

Preşedinte al Asociaţiei pentru Memorie Identitară "Carpaţii"

Un comentariu: